Content Lightbox
 
Tanca la finestra
                                                              

30 anys de Bola de Drac

Estem de celebració, es compleixen 30 anys de Bola de Drac a Catalunya.

30 anys de Bola de Drac

 

30 anys de Bola de Drac

 

Diu una llegenda, ben certa, que el 15 de febrer del 1990, un nen amb cua anomenat Goku, va entrar a les nostres cases a través de la petita pantalla de TV3 i ens va encantar amb les seves aventures, en un principi per només 26 episodis i que pel seu èxit va continuar amb l'emissió dels restants episodis i seqüeles ("Bola de Drac Z", "Bola de Drac GT" i el remake "Bola de Drac Z Kai").

El manga ens va arribar en català al 1992 que continua avui en dia amb el mateix format de la sèrie vermella amb "Bola de Drac Super".

Als primers episodis en Goku, que va perdre el seu avi i viu sol als boscos del Mont Paoz, un dia amb l'ajuda d'una noia, Bulma i altres amics van a la recerca d'unes esferes màgiques anomenades boles de drac, n'hi han 7 en total i si les reuneixes totes pots invocar en Xeron, un màgic drac que et pot concedir qualsevol desig. Per aconseguir-les ha de lluitar contra enemics que les busquen per demanar desitjos dolents i amenaçar la pau a la Terra.

Poc a poc avança la història i els episodis, ja gairebé n'hi han 1000; en Goku es va entrenant i es fa cada cop més fort, ha de salvar la Terra d'enèmics terribles, creix, es casa i te fills, nets, mor i ressuscita, fa molt amics... Els hi passen de tot...

30 anys de Bola de Drac

Molts de nosaltres creixem com els personatges de la sèrie. Sembla ahir, quan de petits (i ara també) somiàvem en creure'ns que érem superguerrers i lluitar al costat d’en Goku i els seus amics, contra enemics com Freezer o el Monstre Bu, que reuníem les set boles de drac i demanàvem a Xeron desitjos cada vegada més estrambòtics, jugàvem amb els nostres amics a fusionar-nos i fèiem lluites imitant el torneig de la sèrie, llançàvem Kame Hames i Final Flash quan ens reuníem l'estiu a la platja; vam plorar amb la mort de Krilín o Goku, vam riure amb les accions picants del Follet Tortuga... De fet moltes d’aquestes coses, per no dir totes, les seguirem fent per sempre.

La vivim amb la mateixa intensitat del primer dia i ens seguim imaginant que som en Goku o qualsevol dels nostres herois. I és que per les nostres venes corre també sang de Guerrer de L'Espai.

30 anys de Bola de Drac

Sembla ahir, i ja han passat 30 anys! "Bola de Drac" ja formava part de les nostres vides des dels inicis. Però al setembre del 2001, es va deixar d'emetre, després de 11 anys d'emissió, i nosaltres vam decidir lluitar per la seva tornada.

Ara, han passat 30 anys de la primera emissió, i la sèrie gràcies a les peticions dels fans, va tornar el 19 setembre del 2011, alguns de nosaltres amb el seu retorn veiem la sèrie amb els nostres fills o nebots, com fa anys gaudíem de la sèrie amb els nostres avis i amb un bon entrepà de Nocilla i un refresc o Colacao mirant bocabadats l'episodi diari de la nostra estimada sèrie, puntuals a les 18.35h a TV3.

Nosaltres i les noves generacions ara gaudim de les aventures d'en Goku, de la Bulma, d'en Vegeta, d'en Son Gohan, d'en Cor Petit..., cada dia al Canal Super3, sense censures i amb tots els openings i endings que nosaltres ens vam perdre aquell llunyà 1990. Però el 5 d'agost 2019, TV3 ha tornat a deixar d'emetre la sèrie per exhauriment de drets i nosaltres hem tornat a lluitar pel seu retorn. Una lluita que esperem sigui curta.

30 anys de Bola de Drac

Estem convençuts que la sèrie tornarà a emetre's aviat, i que s'estrenarà en català la nova saga "Dragon Ball Super" i tota la sèrie s'anirà emetent fins a la fi dels temps, que sortiran més novetats i ja que com sempre hem dit, "Bola de Drac" és un mite intergeneracional que mai morirà.

"Bola de Drac" forma part de les nostres vides, els personatges són com part de la nostra família i amics. A dins de cadascú de nosaltres hi viu una part d'en Goku, Vegeta, Bulma o un dels seus amics; els seus consells, l'amistat, i la companyonia, el no rendir-se mai, superar els obstacles, són valors que ens acompanyen cada dia i que ens ensenya la sèrie, i que transmetem a les noves generacions. Ara ja sabem que tots serem fans de Bola de Drac per sempre, ja que les emocions i sensacions que sentim cada dia són bestials.

En motiu dels 30 primers anys de Bola de Drac a Catalunya i a TV3, hem organitzat una petició massiva perquè els fans i seguidors de la sèrie ens enviïn vídeos gravats per ells mateixos per demanar a TV3 que torni a comprar Bola de Drac en la seva totalitat i estreni també la nova part de la sèrie Dragon Ball Super.

La resposta ha estat multitudinària i molts fans i seguidors han participat.

Recordem que hem creat una petició de firmes a la plataforma change.org, amb el títol: “Que TV3 adquireixi "Dragon Ball Super" i la totalitat de la sèrie” per lluitar per aquesta causa i que compta amb més de 11.000 firmes i que us convidem a firmar.

A continuació en podeu veure una mostra.

TV3 ha fet un programa especial per celebrar els 30 anys de Bola de Drac. Dins del programa “Tot es mou” emès el 14 de febrer on han parlat extensament d’aquesta gran celebració i del fenomen de Bola de Drac. Entrevisten a l'assessor de continguts del Manga Barcelona Oriol Estrada, i al doblador d’en Vegeta, Joan Sanz.

A continuació podem veure el programa.

En el Telenotícies vespre de TV3 emès el 16 de febrer parlen de la celebració dels 30 anys de Bola de Drac a TV3 i expliquen que ara és un fenomen.

Han fet publicitat de Bola de Drac en el horari de màxima audiència que és al Telenotícies vespre.

TV3 ha publicat un interessant article sobre Bola de Drac i que està publicat a la seva pàgina d’inici junt amb altres notícies de la setmana, amb el títol: “El dia que Son Goku va començar a parlar en català” i que expliquen 5 curiositats sobre l’inici de la sèrie.

Fins i tot el programa “APM?” de TV3 s’ha fet ressò i han emès un vídeo especial per celebrar els 30 anys de Bola de Drac.

Aquí podem veure el vídeo.

El Diari Ara.cat s’ha fet ressò dels 30 anys de Bola de Drac i ha publicat aquest extens i complet article, en el què destaca la força actual del fenomen i les reaccions a la xarxa de persones conegudes, en el què es veu clarament que tothom parla de Bola de Drac.

A l’article també parlen de la campanya que hem posat en marxa per reclamar a TV3 que torni a emetre Bola de Drac i en la què molts fans hi col·laboren fent arribar les seves peticions en forma de vídeo.

És molt satisfactori i gratificant veure com la campanya que estem duent a terme plegats per la Tornada de Bola de Drac a TV3 i la sèrie en general tingui aquest ressò mediàtic.

Encara que TV3 no emeti la sèrie en aquests moments, veiem que Bola de Drac és més present que mai a TV3. Pel que veiem i pel reconeixement que se li dona, estem segurs que plegats aconseguirem veure-la de nou. Aquest és un altre motiu de celebració.

Des de Boladedrac.cat hem creat un logo per compartir-lo per la xarxa mitjançant les fotografies de perfil de les diferents xarxes socials. El logo de TV3 junt amb la bola de drac simbolitza un "30" en motiu dels 30 anys. El podreu trobar a la nostra pàgina de Facebook.

30 anys de Bola de Drac

El "fenomen Bola de Drac" és més viu que mai. Celebrem també l'èxit cinematogràfic de la nova pel·lícula de Bola de Drac: "Dragon Ball Super: Broly", estrenada el mes de febrer del 2019 i que ha tingut gran ressò en el públic, convertint-se en la millor estrena en català dels últims 10 anys i la segona de tota la història del cinema en català. Si quan la sèrie es va estrenar al 1990 ens haguessin dit que al 2019 ompliria les sales de cinemes al nostre país, no ens ho hauríem cregut.

Fins i tot, és important el paper de "Bola de Drac" en la immersió lingüística, els personatges de la sèrie són uns bons mestres de la llengua catalana per molts nouvinguts. Molts italians, francesos, àrabs, etc..., aprenen català amb les aventures boladedraquianes. O en la vida quotidiana, utilitzem frases de personatges o insults com els d’en Vegeta, que són tant divertits que no ofenen a ningú i que provoquen rialles quan els sentim. Quanta gent que hem coneixem o els sentim dir que aprenen català veient la sèrie per les tardes, gravant els episodis i després veient-los moltes vegades i així aprenent la llengua...

30 

anys de Bola de Drac

Cap sèrie fa tant i té tant d'èxit com "Bola de Drac"!!!

Moltes gràcies herois i amics de Bola de Drac, per entrar a les nostres vides!!!

Per molts anys!!!! I esperem aviat el teu retorn al Canal Super3 i l'estrena de Dragon Ball Super.

Aquesta notícia ha estat redactada per Boladedrac.cat el dia 15/01/2020 a les 16:00
comentaris
David Barrientos
15 de Febrer, 2020
La sèrie que més valors m'ha ensenyat mai!!
Andrés Pérez
16 de Febrer, 2020
Años y años ... Con 9 años llegabamos a casa del colegio...nos preparábamos el bocadillo de colacao con aceite...nuestro Cacaolat... Nos sentabamos y esperabamos que empezara Bola de Drac!!! 30 años despues aun esta en nuestros recuerdos y con Dragon ball super nos emos vuelto a sentar y recirdar aquellos maravillosos años....porque Goku... siempre sera goku!! Nuestro apreciado super guerrer,que de pequeño nos robo el corazon y de grande,nos enseño el valor del sacrificio y de la amistad!! Gracias por tanto que nos as dado Goku!! Felices 30 años viendote!!! Y a por otros 30 mas!!!
Juan Diego López Fernández
16 de Febrer, 2020
Aún recuerdo esa tarde. Llegar del colegio, ponerte a merendar y ver que no empezaba la Arale, daban otra serie. Lo que al principio fue un mosqueo, porque te quitaron esa serie que tanto te gustaba, dió paso a una gran sorpresa cuando apareció aquel chiquillo con cola llamado Goku. Mi hermano y yo nos quedamos flipados, que maravilla estábamos viendo. Hoy tengo 37 años, me he tragado toda las serie, he disfrutado todas las sagas y si sacan más, volveré hacerlo. En mi boda en el momento de sacar la tarta, sonó el opening de super de la última saga. Hoy disfruto del Dragon Ball Kakarot, que es el juego que cualquier fan debería de disfrutar. Y cuando mi hijo tenga una edad decente para disfrutar de la serie, espero que quiera hacerlo junto a su padre.
Sandra
16 de Febrer, 2020
Que o fiquin a la app de tv3, almenos!
Cristian Ferrandiz
16 de Febrer, 2020
Hola, jo com molts altres hem crescut amb son Goku, a tv3, pese que a vegades canal 9, tallava l’emissió, a casa sempre hem sigut mes de tv3!! I estaria genial poder tornar a gaudir d’aquesta sèrie. Per això vull apollar aquesta iniciativa.
Rafa Artís
16 de Febrer, 2020
Bones fans de bola de drac. Jo només tenia 11 anys quan en Songoku va aparèixer per primera vegada a TV3. Per sort per mi, encara conservava visió per poder disfrutar de les grans aventures de bola de drac i fins l’any 97 en vaig poder gaudir visualment parlant. Per desgràcia per mi, vaig perdre la capacitat de veure i ja no podia disfrutar dels dibuixos que m’havien robat el Cor, però les seves veus em donaven la informació necessària per poder seguir la sèrie amb el record de les imatges guardades. Amb el pas dels anys, la meva capacitat auditiva s’ha incrementat considerablement i les expressions de veus de la gent, em donen molta més informació que no pas a una persona que pot veure-hi. Les persones que fan els doblatges en Català de tots i cadascun dels personatges de bola de drac, reflecteixen en les seves veus el Seu estat d’ànim, un sentiment, una intenció… així com vosaltres podeu veure en les expressions de la cara com se senten ho quines intencions tenen, jo ho puc veure en les veus I i puc afirmar que els Doblatges en castellà, no reflecteixen gaire sentiment ni l’estat d’ànim, és a dir que no aconsegueixo endevinar que pensa ho quines intencions té el personatge en aquell moment ja que totes les veus s’assemblen molt i no expressen tant com les del Català. Puc identificar qui és el personatge que parli en aquell moment en Català, però en la versió castellana no puc saber qui és fins que algú no diu el Seu nom. A més de tot això, haig de dir que bola de drac ha sigut un gran exemple per tots nosaltres ja que fomenta l’amistat, el valor, l’amor, les aventures, la imaginació, hi han gats divertits, emocionants, tristos, alegres, hi ha moments de tensió i almenys, per la meva part, fins ara bola de drac no ha tingut rival en sèries de dibuixos. Ha quedat comprovat i demostrat, que totes les generacions disfruten d’en son Goku i els seus amics i que difícilment es crearà una sèrie semblant a aquesta, tan màgica, tan completa, tan divertida, tan emocionant, amb tants capítols diferents, amb tants moments inoblidables, tantes i tantes coses que podria dir-ne, que no acabaria mai. Les seves músiques que quan escoltem en l’actualitat, se’ns posa la pell de gallina i ens venen un munt de records de capítols i moments en les que sonen, frases tan mítiques com les d’en Vegeta i el Seu famós got de llet calentona, la no menys important frase d’en Songoku quan era petit: em moro de gana! Les d’en follet tortuga com: vols que fem xof xof? Podria estar així línies i línies, però tranquils que ho deixo aquí. Ja només em queda dir que si us plau TV3 faci tots els possibles perquè torni bola de drac a les nostres pantalles i puguem disfrutar per fi de les noves aventures d’en son Goku i els seus amics a bola de drac súper. Gràcies i que en Xeron ens concedeixi el nostre desig. Demano perdó si hi han faltes d’ortografia en els noms dels personatges i altres paraules, ja que no he tingut l’oportunitat de veure amb els meus ulls com s’escriuen. Força súper guerrers i súper guerreres!
Manel
17 de Febrer, 2020
Hola! Bon día a tots i totes els que hem crescut junts amb el Gokuh! Escric aquestes lletres com a fan de Bola de Drac, com a català i com nen i home que va creixer gaudint i aprenent d'en Goku i els seis amics, i que ha dia d'avui encara visc amb el Gokuh i cada dia es mes fort l'admiració i pasió per aquesta forma de vida. Actualment Bola de Drac esta mes viu que mai! La nova pel.licula va ser un exit en català, fins el punt que Amazon la va comprar en la nostra llengua. Hi ha una nova col.lecció de cromos al quiosc, ha tornat la serie vermella amb les noves aventures de super, tenim a Barcelona una botiga TOTA de Bola de Drac, pero ens falta una cosa... Donar supor al Gokuh quan faci la Genkidama (Bola universal). Siusplau TV3, torneu a adquirir els drets de Bola de Drac, juntament amb Z, GT i Súper. I la resta de pel.licules que no s'ha traduit, con Fusión, el ataque del Dragón i les que nomes han surtir al Japo. Gràcies i sobretot, feliç 30 aniversari de Bola de Drac en català. Apa, aneu a pendre un got de llet ben calentona! Salut!
Marcos Valenzuela
19 de Febrer, 2020
Hola,( el meu catala escrit no es molt bo ja aviso xD) jo com molts dels presents aqui tambè vaig creixer amb bola de drac, y encara creixo veien-lo perque ho he vist totes les vegades que tv3 ho ha estat emetent y es una llastima que ho hagin deixat de emetre perque ja no puc gaudir aquest anime ni recordrar cuan era petit y arribaba tard a clase perque habia de acar de veure el capitol sense de bola de drac, tan debo que es torni emetre bola de drac y bola de drac z y me encara que TV3 compri el drets de bola de drac super i que tots poguesim gaudir y maravellarnos com ho vam fer quan herem petits.
Nom:
C.electrònic (opcional):
web (opcional):
Comentari:
Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers que permeten conèixer els vostres hàbits de navegació, per a millorar el nostre servei.
Per a continuar navegant, seria convenient l’acceptació del seu ús. Més informació aquí.